Header Ads

14 Gündür Açlık Grevinde Olan Haydar Durmaz Ölüm Orucuna Başlıyor

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapıshanesi'nde gördeğü işkenceler sonucu Adli Tıp'a gitmek için 14 gündür açlık grevinde olan Haydar Duymaz, eylemini 25. gününde ölüm orucuna dönüştüreceğini açıkladı.

'SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN'

Tekirdağ 2 Nolu F tipi Cezaevi yönetiminin itirafçılarla aynı hücreye koyarak itirafçı olmaya zorladığı Haydar Duymaz, bu durumu kabul etmeyerek direndiği için, öldüresiye dayak, süngerli oda, havalandırmada çıplak bekletme gibi sistematik işkencelere maruz kaldı. Adli Tıp'a gidip rapor alma isteği, işkence açığa çıkmasın diye sonuçsuz bırakılan Haydar Duymaz, 14 gündür açlık grevinde. Adli tıp raporu alana kadar eylemini sürdürecek olan Duymaz, bugün görüşe giden kardeşine sonuç alamadığı koşulda eylemini 25. gününde Ölüm Orucuna dönüştüreceğini söyledi.

Konu ile ilgili ETHA'ya konuşan Sibel Duymaz Doğan, bugün kardeşinin görüşüne gittiğini ve kardeşinin durumunun iyi olmadığını belirtti. Kardeşinin 14 gündür açlık grevinde olduğunu ve 11 gün sonra sonuç alamadığı taktire ölüm orucuna dönüştüreceğini açıklayan Doğan, "Yetkililer gelemeyene ve Adli tıbba götürülmeyene kadar eylemini sürdüreceğini belirtti. 'Sonuna kadar sürdüreceğim' dedi. Son yapılan işkence çok onursuzca yapılmış. Anlatırken boğazı düğümlendi ve anlatmadı. Havalandırmada ona ne yaptılarsa anlatamıyor, çok ısrar etmeme rağmen anlatamıyor. Sadece 'benim onurumla, haysiyetimle, şerefimle oynadılar. Bunların cezalandırılması için ben bu eylemi yapıyorum' diyor." dedi.

ÖLÜM TEHDİDİ

Konuyla ilgili tüm aile bireylerini suç duyurusunda bulunduğunu ancak bugün suç duyurusunu yinelediklerini belirten Doğan,"Cezaevi idaresi görüşme taleplerimizi reddediyor, avukatlarıyla bile görüşmüyor. İki gün önce de cezaevi müdür abimin bulunduğu hücreye gelerek tehditte bulunmuş, 'buradan cenazen çıkar' demiş. İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'i de arayarak konu hakkında adım atmasını istedik. Tuncel, konuyla ilgili savcıyla görüştü. Ancak cezaevi idaresi savcıya yalan söyleyerek abimin diğer tutuklularla birlikte kaldığını söyledi. Bugün görüşe gittiğimde hala tek kişilik hücrede tutulduğunu söyledi" şeklinde konuştu.

TALEPLERİ

Haydar Duymaz'ın kardeşi Sibel Duymaz Doğan konuya ilişkin iki gün önce İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenlemişti. Toplantıda sorumluların cezalandırılması için savcılığa şikayet dilekçesi verdiklerini dile getiren Duymaz taleplerini şu şekilde sıralamıştı:
-02.06.2011 ve 03.06.2011 tarihinde Haydar Duymaz'ın hücresinin bulunduğu koridoru gösteren kamera kayıtlarının savcılıkça istenmesi.
-Haydar Duymaz'ın disiplin dosyasındaki keyfi cezaların açıklanması.
-Haydar Duymaz'ın haklarını keyfi biçimde gasp eden cezaevi müdürleri ile 02.06.2011 ve 03.06.2011 tarihlerinde işkence yapan gardiyanlar, bu işkenceye göz yuman müdürlerin cezalandırılması.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.