Header Ads

ABD, Afganistan'dan 33 Bin Askerini Çekiyor

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki 10 bin askerin bu yıl, 23 bin askerin de gelecek Eylül ayında çekileceğini ilan etti.

Beyaz Saray'da konuşan Obama, bu çekilmeyi "Afganistan savaşını azaltma ve güvenlik için sorumluluğu Afgan güçlerine devretme" çabalarının başlangıcı olarak açıkladı.

Obama, el Kaide örgütünün 2001 yılının Eylül ayından bu yana hiç olmadığı kadar baskı altında olduğunu savundu, "ileride karanlık günler yaşanacak olsa da ufukta güvenli bir barış ortamının ışığının" görüldüğünü söyledi.

Afganistan'da 68 bin Amerikan askeri kalmaya devam edecek. Afgan, güçlerinin tamamen hazır olduklarına "ikna olunması" durumunda tüm muharip birliklerin 2013'te ülkeden ayrılması hedefleniyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Obama'nın kararının Taliban'a karşı kaydedilen askeri ilerlemenin doğal sonucu olduğunu belirtti.

1600 ABD ASKERİ ÖLDÜ

BBC muhabirlerinin aktardığına göre ABD'nin Afganistan'daki askeri birliklerine dayanan harcamaların haftada 2 milyar doları bulması, Kongre liderlerinin tepkisini çekiyordu.

Halk da şimdiye dek 1500'ü aşkın askerin öldüğü savaşın sonu yokmuş gibi görünmesinden bıkmış durumda. ABD'nin Afganistan'daki kayıplarını kaydeden "icasualities" sitesine göre 2001'den bu yana, işgalci güçlere ait toplam 2538 asker öldürüldü. Bu sayının 1629'u ABD ordusuna ait. 2010 yılı, işgalci güçler için en zor yıl oldu. Afganistan'daki durumun gittikçe kötüleştiği bizzat işgal birliklerinin komutanlarınca da dile getirildi.

Afganistan ise yaklaşık 11 yıldır katliamlar, açlık, zulüm, işkencelerle boğuşuyor. 11 yılda 60 bini aşkın Afgan öldürüldü, on binlercesi yaralandı. On binlerce Afgan ise savaşın neden olduğu açlık, hastalık, tıbbi yetersizlikler ve mültecilik şartları nedeniyle hayatını kaybetti. Evleri olanlarsa işsizlik, yoksulluk, açlık, su ve giyecek sıkıntısıyla boğuşuyor. İşgal, 650 bin'den fazla insanı evini terk etmeye zorlarken, binlerce Afgan vatandaşı da tutuklandı, ağır işkencelerden geçirildi. İnsansız uçaklar ve ABD helikopterleri ile Pakistan'a da taşınan savaşta, Pakistan-Afganistan sınırında yüzlerce insan hayatını kaybetti.

Afganistan'daki Taliban hareketi ise yayımladığı bildiride, bu yıl 10 bin askerin çekileceği açıklamasının ne uluslararası toplumu ne Amerikan halkını tatmin eden sembolik bir eylem olduğunu belirterek, ABD'yi hiçbir temeli olmayan zafer açıklamasıyla halkına birçok kez savaşın bittiği ümidini vermekle suçladı.

karikatür: carlos latuff

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.