Header Ads

Berfo Ana Oğlu İçin Kars'a Gidiyor

103 yaşındaki Berfo ana, oğlu gelir diye çıkmadığı evinden, 31 yıl sonra gelen oğlunun ölüm haberi üzerine çıkıyor. Bu çıkış, hesap sormak için... Berfo ana, oğlunun işkencede öldürüldüğü Kars'a gidiyor.

AKIBETİ 31 YIL SONRA TESPİT EDİLDİ

TBMM Gözaltında Kayıpları İnceleme Alt Komisyonu, 12 Eylül askeri darbesinin ardından, 1981 yılında Kars'ta gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın akıbetini tespit etmişti. Komisyon, Kırbayır'ın işkencede öldürüldüğünü belirlemiş, işkence yapanların ifadesini almış ve isimlerini açıklamıştı.
Ancak Kırbayır'ın mezarının bulunması ve faillerin yargılanması konusunda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Cemil Kırbayır'ın 103 yaşındaki annesi Berfo ve her Cumartesi Galatasaray'da kardeşinin akıbetini soran ağabeyi Mikail Kırbayır ile İHD üyeleri, sorumluların yargılanması için Kars'a gidiyor.

BERFO ANA'DAN AÇIKLAMA

Cumartesi Anneleri adına yazılı açıklama yapan Berfo Kırbayır, kayıp yakınlarının mücadelesinin önemli bir kazanım elde ettiğini belirtti. 
Açıklamada şöyle denildi: "TBMM'de Cemil Kırbayır'ın akıbetini araştırmak için oluşturulan alt komisyon hazırladığı raporda Cemil Kırbayır'ın gözaltındayken işkence edilerek öldürüldüğünü ve ölüsünün işkenceciler tarafından bilinmeyen bir şekilde yok edildiğini açıkladı. 31 yıldır bize 'firar etti', 'Biz almadık, bizde yok', 'Gözaltında kayıp iddiasında bulunanlar, devletin güvenlik güçlerine iftira eden, teröristlerdir' diyen devlet, ilk kez gözaltında kaybetme suçunu kabullendi. Gözaltında kaybedilenleri arama, faillerinden hesap sorma mücadelemiz önemli bir eşik atladı. Cemil Kırbayır, 12 Eylül'de işkencehaneye dönüştürülen Kars Eğitim Enstitüsü'nde kaybedildi… TBMM raporunda ona işkence edenlerin, kaybedenlerin isimleri açıklandı."
Kırbayır ailesi ve insan hakları savunucuları, 23 Haziran Perşembe akşamı saat 22.00'da İstanbul Taksim Gezi Parkı'ndan yola çıkacak. Kayıp yakınları, duyarlı herkesi bu uğurlamaya davet etti. 
Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 25 Haziran Cumartesi günü saat 12.00'da Kars Eğitim Enstitüsü'nün önünde olacak, Cemil Kırbayır'ın kaybedildiği yerden insanlığın vicdanına seslenecek.

KAYIPLAR MÜCADELESİNE OMUZ VERİN ÇAĞRISI

Mikail Kırbayır, TBMM Kayıplar Komisyonu raporuna göre katillerin belli olduğunu ancak yargılanmadıklarını ifade etti. 25 Haziran günü Cumartesi Anneleri'nin Kars'tan taleplerini haykıracaklarını dile getiren Kırbayır, Ağrı, Van, Erzurum, Tunceli, Mersin, Ankara, İzmir gibi birçok ilden katılım sağlanacağını belirterek bütün duyarlı insanları kayıplar mücadelesine omuz vermeye çağırdı.

'KIRBAYIR DOSYASI KAPANMAMIŞTIR'

İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa ise, komisyonun bir adım attığını ancak yetkileri sınırlı olduğu için eksik bir rapor açıkladığını dile getirdi. 
Boğa, şöyle konuştu: "Bir dosya oluşturuldu, o dönem işkence uygulayan şahısların isimleri belirlendi fakat nereye gömüldüğüne ilişkin bilgi alınamıyor. Tabi genel olarak kayıplar konusunda ısrarla vurguladığımız şey şu; yaptırımı olabilen bir adalet ve gerçekleri araştırma komisyonu kurulması lazım. Komisyon, geniş yetkilere sahip olması lazım. Tutuklama yargılama yetkisi olması lazım. Sadece soruşturan bir komisyonun sonuç alıcı olmayacağı, bir gerçeğin ortaya çıkarılması konusunda eksik kalacağı aşikar. Derneğimiz Kars'ta bu konuyu kamuoyuna deklere etmek için gidecek. Bizce Cemil Kırbyır dosyası kapanmamıştır. Seçime dönük, eksik bir araştırma olarak değerlendiriyoruz. Başbakan ile yaptığımız görüşmede de değerlendirdik bu konunun siyasetler üstü bir konu olduğunu, dolayısıyla temel yaklaşımın hukuksal olması gerektiğini, suçluların bu suçları işlemesini sağlayan yetkili organların da Genelkurmay'dan Hükümete kadar tamamının bu kapsamda yargılanmasını istiyoruz."

TÜM KAYIPLAR İÇİN

Abdülbaki Boğa, tüm kayıpların akıbetinin bulunması ve sorumluların yargılanması için Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulması, komisyonun Şili, Arjantin, Güney Afrika'daki gibi geniş yetkilere sahip olması, Birleşmiş Milletleri Minnesota Protokolüne uyulması ve Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplara Karşı Sözleşmesinin imzalanmasını istedi.

haber: dicle müftüoğlu/etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.