Header Ads

Bilgi Üniversitesi Sendika Üyesi Chris Stephonson'a Soruşturma Açtı

Bilgi Üniversitesi'nde Ağustos ayında 40 akademik personelin işten atılacağı iddialarını dile getiren Sosyal-İş üyesi Chris Stephenson hakkında soruşturma açıldı. Stephenson, "kurumun huzur, sükun veya çalışma düzenini bozmak"la suçlanıyor.


Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Chris Stephenson hakkında disiplin soruşturması açıldı. Stephenson, üniversite mensuplarına gönderdiği elektronik posta ile "Kurumun huzur, sükun veya çalışma düzenini bozmak"la suçlanıyor. Stephenson, gönderdiği mesajda Ağustos ayında 40 akademik personelin işten atılacağı söylentilerine dikkat çekmişti. Rektörlüğün söylentiler konusunda açıklama yapmak yerine Stephenson hakkında soruşturma açması, kaygıları iyice arttırdı.

Nisan ayı başında vekaleten göreve gelen yeni rektör Prof. Dr. Remzi Sanver, Bilgisayar Bilimleri öğretim üyesi Chris Stephenson'in akademik mail ortamına attığı bir mesaj nedeniyle hakkında disiplin soruşturması açılması için bir komisyon oluşturulmasına karar verdi.


Bilgi Üniversitesi'ndeki sendikal mücadelenin önde gelen isimlerinden olan Chris Stephenson, bir süre önce 14 yıldır yürüttüğü Bilgisayar Bilimleri Bölüm başkanlığından alınmış, bölümünün de kapatılmasına karar verilmişti.


Rektör Sanver, ilgili birimlere gönderdiği yazıda, Stephenson'un gönderdiği mesajın, üniversite hakkında gerçek dışı ifadeler içerdiğini ve üniversiteye zarar verdiğini ileri sürdü. Sanver, Stephenson'un mesajının Disiplin Yönetmeliği'nin, "Usulsüz müracaat veya şikayette bulunmak", "Taşıdığı sıfatın gerektirdiği vakara yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak", "Hizmet dışında resmi sıfatın gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak", "Kurumun huzur sükun veya çalışma düzenini bozmak" maddeleri gereği soruşturulmasını istedi.


Stephenson'ın uyarı, kınama ya da aylıktan men cezası ile cezalandırılması isteniyor.


'SORUŞTURMA AÇMA, AÇIKLAMA YAP'

"Sendikalı Bilgi Çalışanları" imzasıyla sanal ortamda yayımlanan bir açıklamada ise Chris Stephenson hakkındaki soruşturmanın geri çekilmesi istendi.

Açıklamada, "Bu soruşturmanın açılması da, açılma gerekçesi de akla, mantığa ve üniversite yönetiminin sahip çıkma iddiasında olduğu katılımcılık, saydamlık ve sorunların diyalog yolu ile çözülmesi ilkelerine aykırıdır. Biz Sendikalı Bilgi Çalışanları, Chris'in tüm sözcükleri özenle seçildiği anlaşılan ve üniversitemiz camiasında neredeyse herkesin malumu olan söylentileri yansıtan mesajında, samimiyet ve iyi niyet ölçütlerini karşılamayan tek bir sözcük olmadığına inanıyoruz" denildi.


Onlarca kişinin, işten çıkarılma kaygısı taşıdığı ifade edilen açıklamada, Üniversite Yönetiminin, bu kaygıları giderecek açıklama yapmak yerine Chris Stephenson hakkında soruşturma açtığına dikkat çekti.


Açıklamada, "Yönetimin attığı bu adım, üniversitemizdeki özgür tartışma ortamına sonuna kadar direnmemiz gereken ağır bir darbe vurmakta ve üniversitemizin kamuoyundaki özgürlükçü ve saygın imajını zedelemektedir. Üniversite Yönetimi'nden beklentimiz açılan bu soruşturmanın en kısa zamanda geri çekilmesidir" ifadeleri yer aldı.


İşte o mesaj

Sosyal-İş üyesi Chris Stephenson'un mesajı şu şekilde:


"Bilgi Üniversitesi hisselerinin 2007 yılında Laureate Uluslararası Üniversiteler ağına devredilmesiyle birlikte, okul içinde kar/zarar hesapları yapılmaya başlandığı belirtiliyor. Fotoğraf ve Video Bölümü, Ekonomi Politik ve Toplum Felsefesi bölümü ile Bilgisayar Bilimleri Bölümleri yeterince ücretli öğrenci olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. İdari personelin önemli bir bölümü işsiz kaldı. Şimdi de Türkçe bölümündeki hocaların üçte ikisinin işten çıkarılacağı, ayrıca 40 asistanın Ağustos ayı sonunda işsiz kalacağı belirtiliyor.

İşten çıkarılacaklar arasında, ilk defa bir vakıf üniversitesinde örgütlenme çalışması başlatan Sosyal-İş üyelerinin de olacağı kaydediliyor.


Bu söylentiler Bilgi çalışanları arasında tedirginlik yaratırken, Stephenson'un soruşturmaya konu olan "Bilgi dünya rekoru" başlıklı mesajı da bu iddialara dikkat çekiyordu.


Chris Stephenson, mesajında, Bilgi Üniversitesi'nin, işten atılan öğretim görevlilerinin açtığı işe iade davalarının hepsini kaybettiğini, Ağustos ayında yaklaşık 40 akademik personelin işten atılmasının planlandığını, Bilgi'nin "YÖK mevzuatına aykırı, iş güvenliğinden yoksun, idari kadro olarak çalıştırılan en fazla 'kadrosuz asistan'ı derse sokan üniversite olduğunu ve 10 ay çalıştırıp 2 ay işten atma sistemiyle merdivenaltı imalathane mantığı ile hareket ettiğini yazmıştı."
haber: birgün 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.