Header Ads

Dikmen Vadisi Yine Dozerlerle Uyandı. Avukat Büyükçulha: Yıkımları Devam Ettirecekler

Ankara'daki Dikmen Vadisi'nde yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde yıkıma gelen Büyükşehir Belediyesi ekipleri, beraberinde onlarca polis de getirdi. Yıkıma direnen halka polis gaz bombasıyla müdahale etti, yaralanan bir kadın hastaneye kaldırıldı. bianet'e konuşan Avukat Ender Büyükçulha, yıkım kararlarını da içeren projenin iptali istemiyle açılan davanın Danıştay'da olduğunu açıkladı.

sendika.org sitesinden Osman Nuri Orhan, bianet'e yaptığı açıklamada, bir kadının da gaz bombasından rahatsızlandığını, hastaneye kaldırıldığını söyledi. Orhan, olayı şöyle aktardı:
"Sabah 09:30'da Dikmen Vadisi'ne gelen ekipler, mahallelinin kurduğu barikatla karşılaştı. Yaktıkları lastiklerle yolu kapatan halka polis gaz bombasıyla müdahale etti, Dikmen Halkı Barınma Hakkı temsilcisi Tarık Çalışkan da hafif yaralandı. Polis bir saat boyunca gaz bombası attıktan sonra bölgeyi terk etti. Belediye ekipleri bir evi yıktı. Çatışmalar saat 11.00 itibariyle sona erdi."

Mücadele 2006'dan beri sürüyor

Dikmen Vadisi'nde yerleşim, 1970'li yıllarda başladı. Başlarda "gecekondu mahallesi" olarak görülen semt için Kentsel Dönüşüm Projesi başlatıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 17 Şubat 2006'daki Belediye Meclisi toplantısında, "Dikmen Vadisi 3., 4. ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi Esasları"nı yeniden belirledi.
Semt halkı, 15 Temmuz 2006'da "Barınma Hakkı Bürosu"nu açtı. 1 Şubat 2007'de de belediye ekipleri, hakkında yıkım kararı alınan yedi evi yıkmak için kepçe ve dozerlerle bölgeye geldi. Halk yıkıma direnince olay çıktı, 16 kişi gözaltına alındı, mahallenin su, elektrik, telefon şebekeleri tahrip edildi.

Semt sakinlerinin inşa ettiği Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu, Ağustos 2008'de saldırıya uğradı. Binayı benzin dökerek yakanlar, bir araca binerek kaçtı. Yangında, büroya imece usulüyle alınan eşyalar tahrip oldu.

Ankara İdare Mahkemesi, 24 Ekim 2007'de projenin 3. etap uygulamasına dair bir iptal kararı verdi. Kararda, vadideki yapılaşma koşullarının "Büyükşehir Belediyesi'nin keyfiyetine bırakılmasının kamu yararına aykırılık teşkil ettiğine" hükmedildi.

"Yıkımları devam ettirecekler"

Avukat Büyükçulha, süreçle ilgili şu açıklamayı yaptı:


* İlk proje, kamunun ve kentin çıkarlarını gözetmediği için halkın tepkisini çekmişti, bu proje İdare Mahkemesi'nce de iptal edildi. Ancak büyükşehir belediyelerine ve belediyelere kentsel dönüşüm projesi hazırlama yetkisi veren Belediye Kanunu'nun 73. maddesinde değişikliğe gidildi. Değişiklik, 24 Haziran 2010'da yürürlüğe girdi.
* Yeni yasayla, belediyelerin yetkileri genişletildi, eski yasadaki, "kentsel dönüşümün belli şartlara uygunlukla yapılabileceği" ibaresi kaldırıldı. Belediyenin kentsel dönüşüme gitmesi yönündeki takdiri genişletildi. Bu yasayla, kentsel dönüşümün önündeki engeller de kaldırılmış oldu.
* Yasa değişikliğinin ardından, Bakanlar Kurulu kararıyla Dikmen Vadisi için hazırlanan yeni kentsel dönüşüm projesi kabul edildi. Bu proje, yargı kararıyla iptal edilen ilk projenin neredeyse aynısı.
* Semt halkının tepkileri de devam ediyor, şu anda iptal istemiyle açılan dava Danıştay'da. Bu dava kamu lehine sonuçlanana dek mahalleye birçok kez yıkım ekiplerinin geleceği görülüyor. Belli ki sorunu halkın taleplerini gözeterek değil, şiddet ve zor yoluyla çözmeye çalışacaklar.

haber: Ayça Söylemez

Dikmen Vadisi halkının süreci anlattığı internet sitesi için tıklayın.
* Fotoğraflar: Osman Nuri Orhan
** bu haber ilk olarak bianet'te yayımlandı.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.