Header Ads

DTK: Bağımsızlar Meclis'e Girmesin Türk: Karar Çatışma Yaratmak İçin Tuğluk: Kürtler İsyana Teşvik Ediliyor

Demokratik Toplum Kongresi, Hatip Dicle'nin vekilliğinin iptal edilmesinin ardınan BDP'nin "Meclis'e gitmeyeceğiz" şeklinde açıklama yapmasını istedi.

Bugün olağanüstü toplanan DTK Daimi Meclisi toplantısı sona erdi. Sonuç bildirgesinde, "Siyasi parti olarak en büyük bileşenimiz olan BDP, MYK ve Meclis grubunu toplayarak daha önce verdikleri bir tek eksik olsa bile Meclis'e gitmeyeceğiz kararı doğrultusunda tüm halkımıza, Türkiye ve dünya kamuoyuna açık ve net bir şekilde iradesini deklere etmeli" denildi.

Türk: Karar Çatışma Yaratmak İçin

Demokratik Toplum Kongresi Daimi Meclisi, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu'nun desteğiyle Diyarbakır'dan Milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin vekilliğinin YSK tarafından düşürülmesi gündemiyle olağanüstü toplandı. 

Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını DTK Eş Başkanı, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk yaptı.


Türk, "Hatip Dicle için verilen karar, ne hukukidir, ne insanidir, ne vicdanidir" dedi ve ekledi: "Demokratik siyasetin önünü açmak için yoğun çaba ve fedakarlıklar yapıldı. Fakat hükümet ve yargı tarafından önü kesilmeye çalışıldı. Adeta Türkiye'yi, halkımızı çatışmalı bir ortama çekmek için verilen bir karardı. Bu kararı başka türlü formüle etmek mümkün değildir." 


Kararın, devletin Kürt sorununa yaklaşımının açık ifadesi olduğunu kaydeden Türk, "Tabii ki demokratik zeminin kaydırılması, kaybettirilmesi durumunda birilerinin bunu görmesi gerekiyor. Demokratik ulus, demokratik anayasa ve demokratik cumhuriyet projelerinin yaşama geçirilmesi için büyük çaba sarf ettik. Ama halkın iradesi ile seçilmiş olanlara bir hesap verilmesi gerekiyor. Halkımız bu hukuksuz tavra karşı tepkisini gösterecektir. Halkımız böylesi kararlara karşı eli kolu bağlı kalmayacaktır" dedi.

'DİCLE ELİNE ÇAKI BİLE ALMAMIŞTIR'


Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, toplantı öncesi ETHA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesini değerlendirdi.

Kararı 90 yıldır Kürt halkı üzerinde sürdürülen baskı ve inkar politikalarının bir devamı olarak değerlendiren Tuğluk, şöyle konuştu: "90 yıldır inkar ve baskıyı sürdüren zihniyet özgür Kürdü, talep eden ve konuşan Kürdü kabul etmiyor. Yani Hatip Dicle üzerinden değerlendirin. Sayın Dicle eline bir çakı almış biri bile değil. Sadece bu halkın sorunları için düşünce üreten, bu haklı ve meşru talepler üzerinden siyaset yapan bir arkadaşımız. Bu zihniyet onun siyaset yapmasını engelliyor."

PROVOKATİF BİR KARAR


Aysel Tuğluk, kararın, Kürt halkının demokratik siyaset zemininde çözüm arayışının önüne geçme amacı taşıdığını kaydetti ve ekledi: "Kürtleri başka bir zemine çekmeye çalışıyorlar. Kürt siyasetini başka bir zemine çekmeye çalışan son derece tahrik edici, provokatif bir karardır" dedi.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.