Header Ads

F Tipinde İşkenceye Karşı Açlık Grevi

Tekirdağ 2 Nolu F tipi Cezaevi yönetiminin itirafçılarla aynı hücreye koyarak itirafçı olmaya zorladığı Haydar Duymaz, bu durumu kabul etmeyerek direndiği için, öldüresiye dayak, süngerli oda, havalandırmada çıplak bekletme gibi sistematik işkenceler maruz kaldı. Adli tıpa gidip rapor alma isteği, işkence açığa çıkmasın diye sonuçsuz bırakılan Haydar Duymaz, 12 gündür açlık grevinde. Adli tıp raporu alana kadar eylemini sürdürecek.

İHD İstanbul Şubesi'nde konuyla ilgili açıklama yapan Haydar Duymaz'ın kardeşi Sibel Duymaz Doğan ve İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu'ndan Ümran Yurdakul, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Kardeşi Haydar Duymaz'ın 2 Haziran'da cezaevi 2. müdürü dahil olmak üzere onlarca gardiyanın saldırısına maruz kalarak öldüresiye dövüldüğünü, süngerli odaya konularak burada da bayılana kadar kaba dayağa maruz kaldığını, ertesi gün koyulduğu tek kişilik hücrede de dayağın devam ettiğini ifade eden Sibel Duymaz Doğan, kardeşiyle yaptığı görüşmede yüzünde, bacaklarında, gözlerinde darp izlerinin halen mevcut olduğunu vurguladı.

"Kardeşim üzerinde, tutuklu bulunduğu süre zarfında sistematik olarak sürekli işkence ve şiddet uygulandı ve bu hala devam ediyor. Kendisine her işkence sonrası 'Senin buradan cesedin çıkar' denilerek tehditler savuruluyor. İşkencenin boyutunun öldürme amaçlı, hatta intihara zorlamak için olduğunu biliyoruz" ifadelerinde bulunan Sibel Duymaz, son olayda kardeşinin itirafçılarla aynı hücreye konularak itirafçı yapılmak istendiğini, buna direndiği içinse tüm bu olaylara maruz kaldığınının altını çizdi.

Kardeşinin cezaevinde gördüğü işkence ve kötü muamele hakkında suç duyurusunda bulunduğunu, ağır darp izlerinden kaynaklı hastaneye ve adli tıpa sevkini istediğini ancak idare ve cezaevi savcılığının işkenceyi gizlemek için herhangi bir karar çıkarmadığını belirten Sibel Duymaz, bunun üzerine kardeşinin 12 gün önce açlık grevine başladığını ve adli tıpa götürülene kadar eylemini sonlandırmayacağını açıkladı.

10 Haziran'da tüm sorumluların cezalandırılması için mahkemeye şikayet dilekçesi verdiklerini söyleyen Sibel Duymaz taleplerini şöyle sıraladı:
-02.06.2011 ve 03.06.2011 tarihinde Haydar Duymaz'ın hücresinin bulunduğu koridoru gösteren kamera kayıtlarının savcılıkça istenmesi.
-Haydar Duymaz'ın disiplin dosyasındaki keyfi cezaların açıklanması.
-Haydar Duymaz'ın haklarını keyfi biçimde gasp eden cezaevi müdürleri ile 02.06.2011 ve 03.06.2011 tarihlerinde işkence yapan gardiyanlar, bu işkenceye göz yuman müdürlerin cezalandırılması.
Sibel Duymaz ayrıca cezaevlerinde devletin garidyanlara ve idareye sınırsız işkence hakkı verdiğini, bu işkencelerin sistematik bir biçimde sürdürüldüğünü, özellikle Tekirdağ 2 nolu F tipi hapishanesinin bir işkence merkezine dönüştürüldüğünü söyledi. Kamuoyunu bundan sonraki gelişecek olaylara karşı refleks göstermeye ve Haydar Duymaz'ın açlık grevine duyarlı olmaya çağırdı.

haber: etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.