Header Ads

Hatay'a Sığınan Suriyelilerin Sayısı Artıyor


Suriye'de ordunun sert müdahale etmesi beklenen Cizr el Şuhur kasabasından kaçıp Türkiye sınırını geçenlerin sayısı gittikçe artıyor.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki olaylar nedeniyle sınırdan geçiş yaparak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı ise 2 bin 800’e ulaştığını bildirdi. 

Aralarında çocuk, kadın, yaşlı ve yaralıların da bulunduğu Suriyelilerin Yayladağı'ndaki eski TEKEL binası bahçesinde kurulan iki çadır kente yerleştirildiği bildirildi. Kızılay'ın, 5 bin kişilik üçüncü çadır kenti kuracağı Altınözü ilçesine bağlı Boynuyoğun köyünde çalışmalara başladığı, burada bin çadır kurulacağı belirtiliyor.


Antakya'nın Altınözü ilçesi Karbeyaz beldesi ile Yayladağı ilçesi Güveççi köyü yakınlarında sınırı geçen Suriyeliler ise Kızılay'ın kurduğu çadır kente yerleştiriliyor. Bölge halkının da çadır kente yerleştirilmeyi bekleyen Suriyelilere gıda, içecek ve battaniye getirdiği görüldü.

Kamyonlar giriş yapıyor


Güveççi köyünde bulunan BBC muhabiri Owen Bennett-Jones, Suriye tarafından Türkiye'ye her 10-15 dakikada sığınmacılarla dolu kamyonların geçiş yaptığını belirtti. Bennett-Jones, Türk sınır güvenliğinin ülkeye giriş yapan Suriyelilere zorluk çıkarmadıklarını belirtti.
BBC muhabiri ayrıca sınırın Suriye tarafında beklemekte olan sığınmacıların olduğunu ve bu kafilelerin Suriye ordusundan gelecek haberlere göre Türkiye'ye geçip geçmeyeceklerine karar vereceklerini belirtti.

Cizr el Şuhur gerilimi


Nisan ayından bu yana Suriye'deki iç karışıklıktan kaçmak için Türkiye'ye sığınanların sayısı, sınıra 20 kilometre mesafedeki Cizr el Şuhur'da hafta başında yaşananlarla tırmanışa geçti.


Şam yönetimi silahlı kişilerin kasabada düzeni sağlamaya çalışan 120 polisi pusuya düşürerek öldürdüğünü iddia etti ve tepkisinin sert olacağını ima etti. Bunun üzerine ordunun müdahalesinden korkan çok sayıda Suriyeli Türkiye sınırına doğru yola çıktı.

Cizr el Şuhur boşalmış olabilir

Associated Press'in haberine göre Suriye ordusu Cizr el Şuhur'u ablukaya aldı, ancak kasaba sakinlerinin Türkiye sınırına doğru kaçışını sağlayacak da bir koridor bırakıldı.
Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın kardeşi Mahir'in komuta ettiği ve elit güçlerden oluşan tümenin saldırı hazırlığında olduğu bilgisi geliyor.


Devlet televizyonundan yapılan yayınlarda kasabanın tümüyle boşalmış olabileceği söylenirken, hükümete yakın bir gazetede çıkan haberlerde ise Suriye ordusunun, karşısında 2 bin silahlı direnişçi bulacağı belirtildi. Bazı grupların kasaba çevresindeki askerlere ateş açtığı yolunda doğrulanmayan haberler de var.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sabah saatlerinde katıldığı bir radyo programında, Türkiye'nin kapılarının Suriye'den gelecek mültecilere açık olduğu açıklamasını tekrarladı.



Esad rejiminin "Polisleri silahlı isyancılar öldürdü" iddiası henüz kanıtlanmazken, Suriyeli muhalifler de bunun Şam yönetiminin bir komplosu olduğunu iddia ediyor. Muhaliflere göre bölgedeki polisler Şam'dan gelen emirleri uygulayarak sivillere ateş açmayı reddedince yönetim tarafından öldürüldü.

haber: bbc türkçe/dw türkçe

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.