Header Ads

Haydar Duymaz Ölüm Orucuna Başladı

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Haydar Duymaz, maruz kaldığı işkence ve kötü muameleye karşı başlattığı açlık grevini, eyleminin 25. gününde ölüm orucuna çevirdi. Duymaz'ın sağlık durumu kötü ve disiplin cezaları nedeniyle ailesiyle görüşemiyor. Duymaz, işkenceyi belgelemek için Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmek ve arkadaşlarıyla aynı hücrede kalmak istiyor.
Duymaz'ın ölüm orucuna başladığını, avukatı Sezin Uçar yazılı bir açıklama ile duyurdu. Av. Uçar, açıklamasında, Haydar Duymaz'ın maruz kaldığı hak ihlallerini anlattı.

SOHBET HAKKINI İSTEDİĞİ İÇİN DÖVÜLDÜ

Buna göre, Duymaz, Adalet Bakanlığı'nın genelgesi ile tanınan sohbet hakkından aylarca yararlandırılmadı. Hakkında herhangi bir disiplin kararı olmadan bu hakkının engellenmesiyle ilgili defalarca cezaevi yönetimi ile görüşen Duymaz, yine de sonuç alamadı.
Duymaz, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmak istediğinde ise 01 Ekim 2009 tarihinde, kaldığı hücrede, hücre arkadaşlarının etkinlikte olduğu bir saatte gardiyanlar tarafından saatlerce dövüldü.

SÜNGERLİ ODA İŞKENCESİ

Ardından bir işkence yöntemi olarak kabul edilen süngerli odaya alınarak çırılçıplak soyuldu ve saatlerce havalandırmanın altında bekletildi.
Maruz kaldığı işkenceyi belgelemek için Adli Tıp Kurumu'na sevk isteyen Haydar Duymaz'ın bu talebi reddedilirken, Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı, sorumlular hakkında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Ancak, Duymaz, disiplin cezalarından kurtulamadı.

HÜCRE DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİNE DE HÜCRE CEZASI

Son olarak ise aynı davadan yargılandığı arkadaşlarının hücresine geçmek istedi, ancak bu talebine karşılık "gözlem süresi" adı altında aylarca tek kişilik hücrede tutuldu. Sonra da zorla itirafçıların hücresine konuldu.
Duymaz, burada 2 Haziran 2011 tarihinde tutuklular tarafından şiddete maruz kaldı. Yine aynı gün, cezaevi ikinci müdürü ve onlarca gardiyan tarafından darp edildi. Sonra yeniden bir gün boyunca soğuk havalandırmanın altında süngerli odada tutuldu.
"Onlarca kişinin dayak, tehdit ve küfürlerine maruz kalan müvekkil artık açlık grevine başlamak dışında hiçbir yolunun kalmadığını düşündüğü için aynı gün açlık grevine başladı" diyen Avukat Sezin Uçar, müvekkili Duymaz'ın eylemimi 25. gününde, yani 26 Haziran'da ölüm orucuna dönüştürdüğünü kaydetti.

TALEPLERİ KARŞILANMIYOR, KİMSEYLE GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR

En son ziyaretinde yürümekte dahi zorlanan Haydar Duymaz'ın, tek kişilik hücrede tutulduğunu ve hiçbir isteğinin karşılanmadığını, görüş cezaları nedeniyle ailesiyle görüştürülmediğini ifade eden Av. Uçar, "Haydar'ın talepleri oldukça insani ve karşılanmasında hiçbir engel bulunmayan talepler; aynı davadan yargılandığı arkadaşları ile birlikte kalmak ve kendisine işkence yapan sorumluların yargılanması istiyor" dedi.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.