Header Ads

Hopa, 12 Eylül'ü Aratmayacak Bir Polis Ablukası Altında

Derelerin Kardeşliği Platformu, Hopa'da 12 kişinin tutuklanması ve ilçedeki baskı ortamına karşı Galatasaray Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na yürüdü. 
 
Eylemde, "Karadeniz suyuna, çayına, çocuklarına sahip çıkıyor", "Su temel haktır satılamaz" yazılı pankartları ile Metin Lokumcu'nun fotografları taşındı. Sık sık "Her yer Hopa her yer direniş", "İmamın ordusu Hopa'dan defol", "Lokumcu'nun katili AKP'nin polisi" sloganlarının atıldığı eyleme ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Gazeteci Musa Ağacık ile birçok kurum üye ve temsilcileri katıldı. 

Tulum eşliğinde emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun fotografının yer aldığı dev pankartın arkasından Taksim'e yürüyen yaklaşık bin kişi adına, Hopa'daki olaylar sırasında gözaltına alınarak tutuklanan Ali Aksu'nun kardeşi Reyhan Aksu açıklamada bulundu. 

"Türkiye'de doğaya, insana ve yaşama dair ne varsa hepsine karşı sıf kar amacı güden azgın ve sistemli bir saldırı vardır" diyen Aksu, barajlar, HES'ler ve nükleer santraller gibi projeler yoluyla başta Karadeniz olmak üzere Türkiye'nin her yanında halkın yaşam alanlarının tehdit edildiğinin altını çizdi. 

Bölge insanın yaşam alanları yok edilirken, geçimlerini sağladıkları çay, fındık ve hayvancılık gibi ürünlerinde hükümetlerin sürdürdüğü tarımsal yıkım politikalarının bölgeyi taşeron firmaların insafına terkettiğini söyleyen Aksu, bu şartlar altında yöre halkının, ortak direnç oluşturduğunu ifade etti.

HOPA, 12 EYLÜL'Ü ARATMAYACAK BİR POLİS ABLUKASI ALTINDA


Aksu, bölgede başlayan bu direnç ruhunun önemli noktalarından birinin de Hopa olduğunu belirterek, Başbakan Tayyip Erdoğan'nın miting yapacağı 31 Mayıs günü emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayları hatırlattı. 

Hopa halkının, miting günü "Su haktır satılamaz" yazılı pankart açarak demokratik haklarını kullandıklarını altını çizen Aksu, "'Su haktır satılamaz' pankartı arkasında horona duran insanlarımızın üzerine hedef gösterilmeden gaz bombaları ile saldırılmış ve Hopa savaş alanına çevrilmiştir" dedi.

Aksu, ilçede 12 Eylül'ü aratmayacak bir polis ablukasının sürdüğüne dikkat çekerek şöyle devam etti: "Hopa'da yaşananların sorumlusu halkın kendi sözünü söylemesine tahammül edemeyen AKP iktidarı ve onun emriyle Hopa halkına saldıran polislerdir. Başbakan Erdoğan, demokratik bir hakkın kullanılmasından bir terör örgütü yaratma gayreti içerisinde olmuştur. Burada bir terörden bahsedilecekse eğer, o da polisin Hopa halkına uyguladığı terördür."
Taleplerini yineleyen Aksu, Karadenizliler ve Derelerin Kardeşliği Platformu olarak, Hopa şahsında su ve yaşama hakkı mücadelesi verenlerin sesinin baskı ve şiddetle susturulmasına karşı seyirci kalmayacaklarını belirterek sözlerini tamamladı.

'ELLERİ KELEPÇELİ YEMEK YEMİŞLER'


Av. Alptekin Koçak ise, Hopa'da ki sürecin hukuki boyutuna ilişkin bilgi verdi. Hopa ve Erzurum'da olağanüstü bir yargı örneğinin gösterildiğini ifade eden Av. Koçak, gözaltına alınanlara işkence yapıldığını ve bu işkencelerin cezaevinde de devam ettiğini kaydetti.
Tutuklanan Ali Aksu ile yaptığı görüşmede, Aksu'nun cezaevine götürüldüğü gün gardiyanlar tarafından yarım saat boyunca kaba dayağa maruz kaldığını aktaran Av. Koçak, "Eller kelepçeli yemek yemek zorunda kalmışlardır" dedi ve "Talimatlar üzerine savcının istediği herkes tutuklandı" diye ekledi. 

Av. Koçak'ın sözlerini tamamlamasının ardından Grup Yenidem, Metin Lokumcu anısına "Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz" ezgisini söyledi. Grup Yenidem'in dinletisi sırasında birçok kişi gözyaşlarını tutamadı.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.