Header Ads

Hopa Olaylarını Soruşturan Savcıya Terfi. Avukat Gümüştaş: DGM'ye Uygun Bir Atama

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, bin 816 hakim ve savcının görev yerlerini değiştirdi.
HSYK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, HSYK 1. Daire Başkanlığı'nın, 2011 Yılı Adli ve İdari Yargı Yaz kararnamelerine yönelik görüşmelerini tamamladığı belirtildi. Açıklamada, adli yargıda bin 816, idari yargıda da 254 hakim ve savcının yerini değiştirildiği bildirildi.

Kararnameyle Türkiye'nin gündemindeki dava ve soruşturmalara bakan bazı isimlerin görev yerleri değişti. Bunlar arasında, Hopa'daki olaylarla ilgili soruşturmayı yürüten Erzurum Cumhuriyet Savcıları da var. 

Soruşturmayı yürüten Erzurum Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu, Erzurum Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne getirildi. İfade işlemlerinde bulunan Savcı Mehmet Yazıcı Mersin Cumhuriyet Savcılığı'na, savcı Osman Şanal da Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.
Söz konusu 3 savcı, Hopa'da 31 Mayıs'ta Başbakan Erdoğan'ın gelişini protesto eylemleri ve ardından yaşanan olaylarla ilgili soruşturmayı yürütüyordu. Özellikle Savcı Karakulluçu'nun kararları, hukukçular tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmişti. 

Karakullukçu, gözaltında bulananlar için önce her avukatın ancak bir kişiyle görüşebileceği kararı almıştı. Oysa Ceza Muhakemeleri Usul Kanununa göre şüpheli soruşturma sürecinde 3 avukat yardımından faydalanabilir. Savcı, daha sonra da avukatların vekaletname olmadan görüşmeyeceği kararını Emniyet'e bildirmişti. Gözaltında bulunanların özel avukatları olmasına rağmen Artvin Barosu'ndan avukat istemişti. Adliye sürecinde de avukatlara kısıtlama getirilmişti. Özel avukatları kabul etmeyen Savcı Karakullukçu, Artvin Barosu'ndan avukat istemişti. 

Gözaltı işlemlerinden tutuklama sürecine kadar pek çok konuda yasalara aykırı işlem yapan savcılar hakkında avukatlar ve tutuklananların aileleri suç duyurusunda bulunmuştu.

AV. GÜMÜŞTAŞ: DGM'YE UYGUN BİR ATAMA

Suç duyurusunda bulunan avukatlardan Özlem Gümüştaş, savcıların ödüllendirilmesini "şaşırtan bir atama değil" şeklinde yorumladı. Rasim Karakulluçu'nun bundan sonra muhtemelen Yargıtay ataması bekleyeceğini söyleyen İstanbul Barosu avukatlarından Gümüştaş, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yapısına dikkat çekti. Gümüştaş, şöyle konuştu: "Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin devamı şeklinde işlemeye devam ediyor. Bugün yaşanan sıkıntıları, ihlalleri yaratan hakim ve savcılar, başvekilliklere atanıyor, oradan da Yargıtay'a doğru atamalar yapılıyor. Bu savcılar hakkında suç duyurusunda bulunurken bundan dolayı bulunduk. Amacımız sadece durumu teşhir etmek değildi, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yapısına ilişkin birşey söylemekti." 

Savcıların soruşturma usullerini eleştiren Gümüştaş, "Bu soruşturma usulleri bu şekilde sürerse, hem mahkemelerde hem yüksek mahkemelerde alamadığımız hukuki tartışmalarda, Yargıtay da aynı sürecin bir parçası olacak. Suç duyurusunda bulunurken, uyarıda bulunmak istedik. Şimdi Rasim Rasim Karakullukçu Başsavcı Vekilliği'ne getirildi. DGM'lere uygun bir atama" dedi.

ERGENEKON VE BALYOZ'DA ATAMA

HSYK, Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarına bakan savcılarda atamalar yaptı. Ergenekon soruşturmasına bakan ve diğer savcıları "insan haklarına aykırı davranmakla" suçlayan Savcı Kasım İlimoğlu'nun özel yetkileri kaldırıldı. İlimoğlu Büyükçekmece Savcılığı'na atandı.
Balyoz Darbe Planı davasında 26 tahliye kararı veren Hakim Yılmaz Alp de İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nden Bakırköy Hakimliği'ne atandı. Balyoz soruşturmasının Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ali Haydar ise İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili oldu.
Kararnameyle ayrıca Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak, İzmir Başsavcılığı'na; eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise İstanbul hakimliğine atandı.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.