Header Ads

İlhan Cihaner: “HSYK Bu Kararnameyle Kıyım Yaptı”

HSYK 2011 İdari ve Adli Yargı Yaz Kararnamesini tamamladı. Adli yargıda 1816 hakim ve savcı, idari yargıda 254 hakim ve savcı ile 51 ticaret mahkemesi başkanının görev yeri değişti. Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne ve Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevinde de 109 hakim ve savcı atandı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum, eski Erzincan Başsavcısı, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, atamaların “yargıç tarafsızlığını ve mahkemelerin bağımsızlığını tartışılır hale getireceğini” ifade etti. Cihaner şöyle konuştu:

- HSYK seçimlerinde Adalet Bakanlığı’nın adayları karşısında adaylıklarını koyanların yanı sıra yargıda örgütlenmeye çalışan dernek ve sendika yöneticilerine karşı da bu kararnameyle kıyım yapıldı. Örneğin, Yargıçlar ve Savcılar Sendikası’nın (Yargı-Sen) iki yöneticisi ile Demokrat Yargı Derneği’nin bir yöneticisi Ankara dışına atandı. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) yönetiminde bulunmuş olanlar da aynı uygulamaya maruz kaldı. Eski YARSAV Başkanı ve Yargı-Sen Genel Başkanı Eminağaoğlu’nun ataması da buna örnektir. 

- Hükümet’in hoşuna giden uygulamalarda bulunanlar ödüllendirildi. Haklarında şikâyet olanlar, daha bu şikâyetlerin sonucu belli olmadan “terfi” denebilecek şekilde atandı. Siyasilerin eleştirdiği kararları veren yargıçların yeri değiştirildi. Atamalar, siyasi iktidarla HSYK’nın paralelliğinin ve HSYK’nın Hükümet’in bir uzantısı haline geldiğinin çok açık göstergesidir. 

- Yurttaşlara 12 Eylül referandumu öncesinde eşitlikçi, katılımcı, demokratik HSYK sözü verildi. Gelinen nokta ise tam tersi oldu. Yeni HSYK oluşturulurken, hem siyasilerin hem Bakanlık listesine girenlerin topluma liyakata önem veren bir yapı sözü vardı. Anlaşılıyor ki bu söz göz ardı edildi. 

- Atamalarda, hukuki gelenekler, yasalar, yönetmelikler dikkate alınmadı. Böyle bir uygulamada bulunan Hükümet’in, Anayasa değişikliğini de benzer şekilde yapacağını öngörmek zor değil. Kendi açıkladıkları ilke kararlarına bile uymadılar, hâkim ve savcıların talepleri dikkate alınmadı. Oysa talebi olmayanın yerinin değiştirilmeyeceği söylenmişti.
Türkiye’de artık yargıç tarafsızlığı ve mahkemelerin bağımsızlığı kavramları tartışılır hale gelecek.

Atamalarda öne çıkan isimler ve görev yerleri şöyle:
Ömer Faruk Eminağaoğlu: Eski YARSAV Başkanı ve Yargı-Sen Genel Başkanı Eminağaoğlu İstanbul Hâkimliği’ne atandı. Eminağaoğlu hakkında Adalet Bakanlığı’nca açılmış disiplin soruşturmaları bulunuyor. Bu dosyaların da önümüzdeki günlerde yine HSYK tarafından karara bağlanması bekleniyor.
Zekeriya Sevimli: Yargıtay Savcısı. Yargıtay Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu’nda AKP’yi takip etmekle görevlendirilmiş ve AKP hakkında açılan kapatma davasını hazırlayan ekipte yer almıştı. Üsküdar Hakimliği’ne atandı.
Osman Şanal: Erzurum Özel Yetkili Savcısı. Dönemin Erzincan Başsavcısı Cihaner hakkındaki soruşturma nedeniyle önceki HSYK tarafından yetkileri kaldırıldı, yeni HSYK bu yetkileri iade etti. Antalya Başsavcısı oldu. Aynı soruşturmada görevli Taner Aksakal da Aksaray Başsavcılığı’na getirildi.
Rasim Karakullukçu: Erzurum Cumhuriyet Savcısı. Hopa’daki olaylarla ilgili soruşturmayı yürüttü. Sanıkların avukatları, yasaya aykırı davrandığını gerekçe göstererek hakkında suç duyurusunda bulundu. Erzurum Başsavcı Vekili oldu.
Yılmaz Alp: İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde Balyoz Darbe Planı davasını yürütüyordu. Davada 26 tahliye kararı verdi. Bakırköy Hakimliği’ne atandı.
Durdu Kavak: Diyarbakır Başsavcısı. Habur ve Mahmur’dan gelen PKK’lilerle mültecilerin Habur’da sorgulanarak serbest bırakılması nedeniyle eleştirildi. İzmir Başsavcılığı’na atandı.
Kasım İlimlioğlu: İstanbul’da Ergenekon davasını yürüten özel yetkili savcılardandı. Eski HSYK döneminde ortaya çıkan kararname krizi sırasında Ergenekon soruşturmasında görev almak üzere özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na atanmıştı. Ergenekon soruşturmasına bakan diğer savcıları "insan haklarına aykırı davranmakla" suçlayan İlimoğlu'nun özel yetkileri kaldırılarak Büyükçekmece Savcılığı’na atandı.

haber: Ayça Söylemez

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.