Header Ads

Kayıplar Mücadelesi Kars Yolunda

Cumartesi Anneleri, yakınlarının akıbetlerinin ortaya çıkması, sorumluların cezalandırılması için Kars yolculuğuna başladı. Aileler, dün gece, 12 Eylül döneminde Kars Eğitim Enstitüsü'nde gördüğü işkenceler sonucu öldürülen ve bir daha kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın mezarının bulunması, sorumlularının yargılanması için Kars'a doğru yola çıktı.

Çok sayıda kurum ve insan hakları savunucusunun katıldığı uğurlamada aileler, “Kaybedenler kaybedecek”, “Katiller bulunsun hesap sorulsun” sloganları attı. “Kayıplar mücadelesi her yerde”, “Gözaltında kaybedilenlerin takipçisiyiz” pankartlarının açıldığı uğurlamadan önce Taksim Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

'TÜM KAYIPLAR İÇİN YOLLARDAYIZ'

İHD Kayıplara Karşı Komisyon adına yapılan açıklamada, kaybetme politikasının cumhuriyetin kuruluşundan beri sürdürüldüğü belirtildi. “Cemil Kırbayır, kaybedildiği devlet tarafından kabul edildi. Biz kabulle yetinmek istemiyoruz. Katillerin, kaybedenlerin yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz” denilen açıklamada, “Dün işkenceye uğradık, yerlerde sürüklendik. Dün 'Katil devlet' diyen annelere 'terörist' muamelesi yapıldı. Kimin suçlu olduğu ortaya çıktı. Biz Cumartesi günü saat 12.00'de yine meydanda olacağız. Bir kısmımız bu kez Cemil Kırbayır'ın katledildiği Kars Eğitim Enstitüsü önünde olacağız” ifadelerine yer verildi.

Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır da, “Kardeşim, 8 Ekim 1980'de devlet güçleri tarafından gözaltına alınıp kaybedildi. 31 yıldır yürüttüğümüz mücadele sonunda devlet ancak suçunu itiraf etti. Şimdi mezarının ve katillerinin bulunmasını istiyoruz. Biz Kars'a sadece Cemil için gitmiyoruz. Tüm kayıpların akıbetini sormak için gidiyoruz. Bu mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

'İNSANLIĞIN VİCDANINA YOLCULUK'

Uğurlamaya katılan İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, ailelerin yolculuğunu, cuntayla hesaplaşma yolculuğu olarak adlandırdı. EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, “Eğer demokrasi başlayacaksa, Cumartesi Anneleri'ne hesap hesap vererek başlanacak. Darbecilerle hesaplaşılacaksa, Cumartesi Anneleri'ne hesap verilerek başlanacak” dedi. ÖDP Genel Başkanı Sema Solaklı da, “Bu yolculuk, insanlığın vicdanına yapılan bir yolculuk” dedi. Uğurlamaya Toplumsal Bellek Platformu, TTB, Mazlum-Der, ESP'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum katıldı.

Yapılan konuşmalardan sonra Cumartesi Anneleri, alkış ve sloganlar eşliğinde otobüse binerek Kars'a doğru yola çıktı.

haber: etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.