Header Ads

Sendikalarda Erkek Egemenliğine Karşı Kadın İnisiyatifi: Sendikalar Sadece Erkeklerin Değil!

Sendikalarda Erkek Egemenliğine Karşı Kadın İnisiyatifi, kadınların sendikal mücadele içerisinde daha aktif yer almaları ve temsil edilmeleri için hazırladıkları tüzük önerilerini açıkladı.

Taksim Tramvay durağında toplanan kadınlar, “Direnişlerde grevlerde biz karar organında erkekler. Değiştireceğiz”, “Sendikada kadın erkek eşitliği sağlansın” taleplerinin yazılı olduğu dövizler açtı. Burada açıklama yapan Serap Güre, hükümet ve patronların kadın istihdamını artırmanın tek yolu olarak, neo-liberal işgüçü politikalarıyla, kadınlara yarı zamanlı geçici taşerona ve çağrıya bağlı, esnek güvencesiz çalışma modelini gördüklerini belirtti.

'SENDİKALAR SADECE ERKEKLERİN DEĞİL'

Kadınlar için insana yaraşır bir iş, eşdeğerde ücret, ayrımcılıktan ve şiddetten arındırılmış çalışma ortamı ve iş güvencesi için sendikalaşmanın zorunluluğuna işaret eden Güre, sendikaların temel metinlerinde, tüzük ve programlarında kadınların taleplerinin tanımlanması gerektiğini söyledi. Sendikaların işçi erkekler üzerinden örgütlenme politikalarını oluşturduklarını kaydeden Güre, “Bu durum böyle devam edemez. Sendikalar tek başına erkeklerin değil” dedi.

Güre, Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB9, Almanya'nın en büyük konfederasyonu DGB, Hizmet Sendikaları Konfederasyonu VERDİ'ninde aralarında olduğu uluslararası sendikaların tüzüklerinden faydalanarak, cinsiyetçilikten arınmış bir tüzük taslağı hazırladıklarını söyledi.

Güre, hazırladıkları tüzük önerilerini, “erkek egemen sisteme karış olduğunu söyleyen, kadın-erkek eşitliğine önem veren, yaşamın ve çalışma yaşamının her alanında ayrımcılıktan ve eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için mücadele yürüten, kendilerini devrimci, ilerici olarak tanımlayan” sendikalar başta olmak üzere tüm sendikaların uygulamasını istedi.

'KADINA CİNSEL SUÇ TANIMLANSIN'

Güre, tüzük içerisinde yer alan bazı önerileri sıraladı: “Emeği ile geçinen herkesin cinsiyeti, cinsiyet yönelimi ve cinsiyet kimliği ne olursa olsun ayrımcılıkla ve şiddetle karşılaşma kaygısı duymadan sendikaya üye olmalı. Kadınların ve LGBT bireylerin sendikalar içende grup örgütlenmelerini kurmalarının önündeki engeller kaldırılmalı. Sendika içinde kadınlara yönelik cinsel suç tanımı yapılmalı, bu suçu işleyen sendika üyesi yada sendika yöneticisi suç ağırlığına göre cezalandırılmalı. Kadınlara yönelik suçların takibi kadılar tarafından oluşturulan disiplin kurulu tarafından yapılmalıdır”

DESA, Novamed, TEKEL, Bericap gibi kadınların önde olduğu direnişlerden örnek veren Güre, kadınların direnişlerde ön ön saflarda yer aldığını ancak, sendikaların yetki ve karar organlarında erkeklerin iktidarda olduğunu kaydetti.

Güre, hazırladıkları tüzük önerilerini sendikalara iletmek üzere görüşmelere başladıklarını, ilk görüşmelerini bugün DİSK yönetimi ile gerçekleştireceklerini açıkladı.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.