Header Ads

Ulucanlar Cezaevi Artık Müze

Nazım Hikmet, Necip Fazıl, Deniz Gezmiş ve Yılmaz Güney gibi birçok aydının yıllarını geçirdiği cezaevi kapılarını erken açtı

Adalet Bakanlığı,  Altındağ  Belediyesi,  Ankara Barosu ve Mimarlar Odası arasında imzalanan protokol çerçevesinde restorasyonu yapılarak müze haline getirilen '' Ulucanlar  Cezaevi'' ziyarete açıldı.

 Altındağ  Belediye  Başkanı  Veysel Tiryaki yaptığı açıklamada, yoğun talepler neticesinde müzeyi ziyaret etmek isteyenleri daha fazla geri çevirmek istemediklerini, resmi açılışları daha sonra yapmak üzere ertelediklerini belirterek,  Ulucanlar  Cezaevi'nin sadece müze kısmının fiili olarak dün açıldığını söyledi.

Adalet Bakanlığından çıkan gerekli izinler sonucunda Mamak ve Sincan ile Türkiye'nin diğer cezaevlerinde araştırmalar yaparak mahkûm ve tutuklulara ait eşyaları topladıklarını belirtti.


Veysel Tiryaki, ziyaretçilerini özellikle idamların, işkencelerin yaşandığı dönemlere götüren türkülerin yankılandığı müzede, Hüseyin İnan'ın idamdan sonra üzerinden çıkarılan fanilası, Deniz Gezmiş'in sigarası, kibriti, madeni paraları, ders notları gibi kişisel eşyalarının da sergilendiğini anımsattı.

 
Ankara'nın  Altındağ ilçesinin  Ulucanlar semtinde bulunan, ''Cebeci Tevkifhanesi, Cebeci Umumi Hapishanesi, Cebeci Sivil  Cezaevi,  Ankara Merkez Kapalı  Cezaevi ve son olarak  Ulucanlar Merkez Kapalı  Cezaevi'' olarak adlandırılan cezaevi, kurulduğu 1925 yılından kapatıldığı 2006'ya kadar Türkiye demokrasi tarihine ve pek çok önemli döneme şahit oldu. 81 yıllık süreçte gazetecilerin, yazarların, politikacıların, aydınların yaşamlarına, hikayelerine, idamlarına, isyanlar ve isyanların bastırıldığı operasyonlara tanıklık eden  Ulucanlar,  Altındağ  Belediyesi tarafından meşakkatli bir sürecin ardından'' Ulucanlar  Cezaevi Müzesi Kültür ve Sanat Merkezi'' yapıldı.

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'ten Osman Bölükbaşı'na, Nazım Hikmet'ten Necip Fazıl'a, Deniz Gezmiş'ten Muhsin Yazıcıoğlu'na pek çok ismin yolunun geçtiği, Türkiye'nin çalkantılı dönemlerine şahit olan  Ulucanlar, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğuna çıkarıyor.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.