Header Ads

Ulucanlar Cezaevi'nin Restorasyonuna Tepki

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın avlusunda idam edildiği, eski başbakanlardan Bülent Ecevit, yazar ve şairler Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Nâzım Hikmet’in bir dönem tutuklu kaldığı tarihi Ulucanlar Cezaevi müze olarak halka açıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube yönetimi, önceki yıllarda da “protokole uyulmadığı” gerekçesiyle pek çok kez itirazda bulunduğu Ulucanlar’da Mimarlar Odası Ankara Şube yönetimi dün incelemelerde bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Bülent Batuman ve yönetim kurulu üyelerinin tespitleri şöyle:

• Projeye aykırı uygulamalar yapılmış. Örneğin, cezaevindeki kadınlar koğuşu ile görüş kabinlerinin bir kısmı yıkılmış. Bu tür yerlerin yıkılması hukuka aykırı. Çünkü cezaevi, Koruma Kurulu tarafından tescilli ve korunması gereken binalar arasında yer alıyor.

• Binanın duvarlarındaki mahkûmlara ait yazılar silinmiş; yer yer bulunan kurşun izleri tamamen yok edilmiş, mahkûmların zulaları kapatılmış; yer kaplamaları “aslına uygun” yapılmamış. Yani binada “siyasi dejenerasyon” söz konusu. Salt “seyirliğe” dönüştürülmüş. Mekân gerçeğinden çok uzak.

• Binada, mahkûmlar balmumu heykelleriyle resmedilmiş. Bu durum çağdaş bir sergileme değil. Nitelikten uzak. Dünyadaki bu tür uygulamalarda “gerçeklik ve nitelik” esas alınır. Ayrıca müzede, Fakir Baykurt, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Erdal Eren’in yanında Necip Fazıl Kısakürek, Muhsin Yazıcıoğlu gibi isimlerin fotoğrafları yer alıyor. Sanki tüm bu isimlerin “siyasi görüşü bir potada” resmedilmiş.

• 29 Eylül 1999’da başlatılan Hayata Dönüş operasyonu sırasında cezaevinde 10 kişi ölmüş, 100’e yakın kişi de yaralanmıştı. Bu operasyondan hiç söz edilmemiş.

"DEVRİMCİLERLE FAŞİSTLER YAN YANA"

Ankara 78’liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk de cezaevinin belediye tarafından “adeta 5 yıldızlı otel haline getirildiğini” belirterek, “Ulucanlar ne yazık ki, tarihi anlatan konumda değil. Hücreler lüks hale getirilmiş. Hatta Belediye Başkanı Veysel Tiryaki espri bile yapıyor: ‘Para verip, hücrelerde kalmak isteyenler var’ diyor. Bizim içimizi en çok yakan şeyse, devrimcilerle birlikte faşist isimlerin yan yana sergilenmesi. Yargıya gideceğiz” dedi

haber: Selda Güneysu/Cumhuriyet

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.