Header Ads

Yunanistan'da Grev Hükümet Değiştiriyor

Ekonomik krizin ardından siyasi kriz yaşanan Yunanistan'da Başbakan Yorgo Papandreu, yeni hükümet kurarak güvenoyu isteyeceğini açıkladı. 

Papandreu'nun bu açıklaması, dün ülke genelinde yapılan grev ve on binlerce kişinin Yunanistan Parlamentosu'nu kuşattığı ve polisle çatıştığı eylemlerin ardından geldi. Muhalefet partilerin yanı sıra kendi partisinden bazı milletvekillerinden de sert eleştirilen alan Papandreu, kendisinin göreve devam edeceğini fakat bakanlar kurulunda köklü değişikliğe gideceğini ifade etti.

Papendreau, "Karar vermek için çok tarihi ve önemli bir dönemden geçiyoruz. Ben ülkemizin çıkarı için ulusal uzlaşmanın önemli olduğuna inanıyorum. Bugün bile, diğer siyasi partilerin liderleriyle bu yönde iletişim kurmaya çalışıyorum" dedi.

Başbakan Papendreau'nun son açıklaması, eylemciler tarafından tepkiyle karşılanırken, muhalefet partileri krize çözüm bulunabilmesi için erken seçime gidilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ülkedeki son kamuoyu yoklamaları, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin ilk sırada yer aldığını ortaya koyuyor.

Öte yandan, Yunanistan devlet televizyonu, AB ve İMF'nin şart koştuğu kemer sıkma politikalarına destek arayan Başbakan Papandreu'nun birlik hükümeti önerisi getirdiğini duyurdu. Meclis kulislerinde ise, muhalefet lideri Antonis Samaras'ın, Papandreu'ya istifa etmeyi önerdiği konuşuluyor.

İKTİDAR KARŞITLARI YAKTI

Dün Yunanistan hükümetinin mali reformlarını engellemek için meclisi insan zincirine alan muhaliflerle polis arasında çatışma çıktı.

Yunanistan Parlamentosu'nun bulunduğu Sindagma Meydanı'nda toplanan ve "Kendinizi de borçlarınızı da alıp gidin", "Hırsızlar, hainler" şeklinde sloganlar atan muhaliflere polis gaz bombaları ve coplarla saldırdı.
Muhalifler ise, polise taşlarla ve sopalarla karşılık verdi. Kendilerini "İktidar Karşıtı" olarak adlandıran bir grup ise polislere molotofkokteyli attı.

Protestolar sırasında, polis ile eylemciler arasında çıkan çatışmada 30 kişi yaralanırken, 18 kişi de gözaltına alındı.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.