Header Ads

Zamanın Eskitemediği Yazar Tanpınar 110 Yaşında

Türk edebiyatının usta ismi Ahmet Hamdi Tanpınar, bugün 110 yaşına basıyor. 

Şiir, öykü, roman ve deneme alanlarında unutulmaz eserler veren yazarın değeri, yaşadığı dönemde pek fazla anlaşılmasa da, o günümüzde eserleri hâlâ en fazla ilgi gören yazarlar arasında. Bu ilgi sadece Türkiye ile sınırlı değil. Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Huzur ve Beş Şehir gibi eserleri Fransızca, Almanca, İngilizce ve Farsça gibi dillere çevrilen Tanpınar'a dünyanın pek çok ülkesinde ilgi gösteriliyor. 

Son yıllarda Tanpınar'ın düşün dünyası ve eserleriyle ilgili bilimsel ve akademik inceleme, araştırmaların sayısı artmaya başladı. İki yıldır Tanpınar'la ilgili sempozyum düzenleniyor. Bunun son örneği de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde düzenlenen 'Doğumunun 110. yılında Ahmet Hamdi Tanpınar' başlıklı sempozyum.

Önümüzdeki aylarda aynı isimle Elginkan Vakfı ve Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından yayımlanacak olan sempozyum notları, 22 makaleyle Tanpınar'a dair farklı bakışlar sunacak. 

Tanpınar, 1923'te mezun olduğu ardından yıllarca öğretmenlik yaptığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ndeki dersleri sırasında oluşturduğu 19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi ve ders notları akademisyenlere de öncülük etmişti. 

Eserleri birçok edebiyatçı ve sinemacıyı etkileyen Ahmet Hamdi Tanpınar, en son 2007'de Günlüklerinin Işığında Tanpınar'la Başbaşa adıyla yayımlanan ve yazarın iç dünyasını, günlük hayatını ünlü isimlerle yaşadığı anıları yansıtan günlükleriyle tartışma yaratmış ve büyük ses getirmişti. Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in talebesi ve dostu olan Tanpınar, Batı edebiyatından Paul Valéry ile Marcel Proust'u kendisine üstad olarak seçmişti. Bir dönem Paris'te de yaşayan Tanpınar, batı ve doğu edebiyatı, Osmanlı ve günümüz Türkçesi arasındaki geçişleri en doğru şekilde temsil eden isimlerdendi. 

Tanpınar'ın doğumgünü vesilesiyle eserleri ya da Enis Batur'un derlediği Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Seçmeler (1992), Ekrem Işın'ın yazdığı A'dan Z'ye Ahmet Hamdi Tanpınar (2003) adlı kitaplar okunabilir. 

Mezar taşı üstünde yazan çok bilinen şiirinin iki mısrasıyla da anılabilir: "Ne içindeyim zamanın / Ne de büsbütün dışında" 

haber: sabah

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.