Header Ads

ÇGD: Gazeteciler Kolluk Görevlisi Değildir

Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın basın yayın kuruluşlarından görüntü ve fotoğraf istemesine bir tepki de Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden geldi. ÇGD, gazetecilerin savcılığın personeli ya da kolluk görevlisi olmadığına dikkat çekti.

Çağdaş Gazeteceler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu, Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı, gazetecilik etiğine aykırı kararına tepki gösterdi. Açıklamada, “Her gün onlarca olay izleyen, bunların bir çoğunda şiddet görüntüleriyle karşılaşan gazetecilerin ellerindeki görüntüleri adli makamlara bildirme, iletme gibi bir yükümlülükleri olmadığı” kaydedildi.

ÇGD açıklamasında, Hopa Savcılığının, bugün basın ve yayın kuruluşlarına birer yazı göndererek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs'ta Hopa'da yaptığı miting öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda ve bu olaylar sırasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu'nun cenaze töreninde çekilen, yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm fotoğraf ve görüntüleri istediği belirtildi.

Hopa Savcılığı'nın yazısında, “10 gün içinde yazıya yanıt verilmesi, verilmediyse bunun nedeninin bildirilmesinin de istendiği” kaydedilen açıklamada, bunu yapmayan ya da fotoğraf ve görüntüleri göndermeyenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 257. maddesi uyarınca adli işlem yapılacağının bildirildiği belirtildi.

Gazetecilerin, savcılığın personeli ya da olayları adli makamlara intikal ettirmek için maaş alan kolluk görevlileri olmadığına dikkat çekilen ÇGD açıklamasında, "Her gün onlarca olay izleyen, bunların bir çoğunda şiddet görüntüleriyle karşılaşan gazetecilerin ellerindeki görüntüleri adli makamlara bildirme, iletme gibi bir yükümlülükleri yoktur. Gazetecileri, izledikleri olayların tarafı, şikayetçisi, jurnalcisi haline sokmaya yönelik bu tavır, Başbakan'ın ve hükümetin basına yönelik düşmanca ve taraflı tutumunun devamı niteliğindedir" denildi.

Savcılık yazısında belirtilen TCK'nın 257. maddesinin, kamu görevlilerini ilgilendiren “görevi kötüye kullanma” suçunu düzenlediği anımsatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yasal zorunluluk nedeniyle söz konusu yazıya eklenmiş olsa bile bu husus, gazetecileri devletin memuru gören anlayışı ortaya koymaktadır."

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.