Header Ads

Onbinler Madımak'a Yürüdü. Polis Madımak Önünde Biber Gazı Sıktı. Ailelerin Karanfil Koymalarına İzin Verilmedi.

Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler için bugün Madımak Oteli önünde anma yapıldı. Türkiye'nin dört bir yanından yola çıkan binlerce kişi, Alibaba Mahallesinde buluştu. 

Kentin girişine arama noktaları kuran polis, tek tek kimlik kontrolü ve aramalar yaptı. Polis İstanbul'dan getirilen "Utanç müzesi" tabelasına el koydu. Polis, el koyma kararının Valiliğe ve Emniyet genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu söyledi. Bu duruma tepki gösteren kitle, uzun süre kent girişinde bekledi. Tabelanın iadesiyle birlikte kitle yola çıktı.

ALİBABA'DA BULUŞULDU

Alevi derneklerinin yanı sıra ESP, DHF, Halk Cephesi, TKP, ÖDP'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum anmaya katıldı. Slogan ve pankartlarla Madımak Oteli'ne yürüyen binlerce kişi, "İnanç özgürlüğü istiyoruz", "Madımak oteli utanç müzesi olsun", "Zorunlu din dersi kaldırılsın", "Diyanet İşleri lağvedilsin" taleplerini dile getirdi. 

7'den 70'e genç yaşlı binlerce kişi Madımak Oteli'nin "Utanç Müzesi" talebini karşılamayan AKP hükümete tepki gösterdi.

Kortejin en önünde Sivas şehitlerinin aileleri yer alırken, Aleviler saz taşıyarak da kendilerini ifade ettiler.

TABELA ZORLA ASILDI

Madımak Oteli önüne gelindiğinde polisin kitleyi otel önüne yaklaştırmak istememesi üzerine gerginlik yaşandı. "Madımak oteli Utanç Müzesi olsun" tabelasının otel önüne götürülmesine izin verilmemesi üzerine kitle polis barikatına yüklendi. Polis kitleye gazla müdahale edince çatışma yaşandı. Sivas şehitlerinin aileleri otel önüne geçerek anma yaparken, kitle yeniden toplanarak eylemini sürdürdü. 

Kitleye seslenen Turgut Öker ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, anma sırasında yaşanan engellemelere tepki gösterdi, "Madımak Oteli insanlık müzesi olacak" dedi. Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin öfkelenen kitleyi sakinleştirmeye çalışarak sık sık "provokasyonlara gelmeyin" şeklinde uyarıda bulundu. 

Sivas Komitesi adına konuşan İbrahim Şahin ise Sivas katliamının insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu belirterek, "Bu vahşete seyirci kalanlar, izleyenler, planlayanlar bütün insanlık değerlerini kaybettiklerini unutmamalıdır. Çağrımız insanlığadır. Sivas katliamının gündemde tutulması vicdani bir görevdir. Onun için Madımak, Utanç Müzesi olmalıdır" dedi.

Konuşmalar devam ederken aileler, "Madımak utanç müzesi olsun" tabelasını şimdiki adıyla "Bilim ve Kültür Merkezi" olan Madımak Oteline astılar.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.