Header Ads

'Vakıf Üniversiteleri Şirket Çalışanları Da Köle Değildir'

Vakıf üniversiteleri çalışanları, emeklerine ve akademik özgürlüklerine sahip çıkmak için Galatasaray Meydanı'nda eylem yaptı. Eylemde, "Vakıf üniversiteleri şirket, çalışanlar köle değildir" yazılı pankart taşındı.
Üniversite çalışanları adına açıklama yapan Burcu Yılmaz, vakıf üniversitelerinin Türkiye'deki yüksek öğrenim sisteminin hareketli gündeminin dışındaymış gibi düşünüldüğünü belirterek, bu algının gerçek olmadığını anlatmak için bu eylemi yaptıklarını ifade etti. 

Vakıf üniversitelerinin her geçen gün ağırlaşan çalışma koşullarından bahsetmek için toplandıklarını ifade eden Yılmaz, "Bu koşulları yaratan şey ticarileşmedir" dedi. Yılmaz, vakıf üniversitelerinin, kurucuları tarafından ticari bir işletme gibi düşünülerek "parasını ben verdim, ben ne dersem, nasıl istersem öyle olur" tavrıyla yönetildiğini belirtti.

SAHA ARAŞTIRMASI YASAK

Burcu Yılmaz, vakıf üniversitelerinde ayrıca, akademik araştırma için saha araştırması yapmanın, ulusal ve uluslararası panel ve toplantılar ile başka etkinliklere katılmanın yasaklandığını ya da sınırlandırıldığını ifade etti. Yılmaz, böyle bir durum nedeniyle Prof. Dr. Neşe Özgen'in Okan Üniversitesi'nden istifa ettiğini hatırlattı.
Yılmaz, 09.00-17.00 mesai saatleri ve giriş ve çıkışlarda kart basma sistemine de tepki gösterdi.

KARLI DEĞİLSE EĞİTİM VERİLEMEZ

Uluslararası bir eğitim şirketi tarafından satın alınan Bilgi Üniversitesi'nde karlı bulunmayan program ve bölümlerin kapatıldığını belirten Yılmaz, kapatılan bölümlerin öğrencilerinin, bölüm değiştirmek zorunda kaldığını, akademik kadroların iş güvencelerini yitirdiğini kaydetti.

Burcu Yılmaz, "Ticarileştirme, vakıf üniversitelerindeki akademik ortamın ve akademisyenlik mesleğinin sermayenin çıkarlarına ve ticari işletme zihniyetine kurban edilmesidir. Ticarileşme, akademik çalışma üslup ve kurullarının 'parasını veriyorum, ben ne dersem nasıl istersem öyle çalışacaksınız' zihniyetine teslim edilmesidir. Kısacası ticarileşme akademinin ölümüdür" diye konuştu.

Yılmaz, çözümün hem kamuda çalışan öğretim görevlilerinin grev ve toplu sözleşme haklarını tanıyan hem de vakıf üniversitesi çalışanlarının ticari usule göre çalışmalarına cevaz vermeyecek hukuki zeminin yaratılmasıyla oluşacağını ifade etti.

'YOLUMUZ AÇIK OLSUN'

Yılmaz, "Emeğimizi ve akademik onurumuzu korumak için yola çıkıyoruz. Ve bu hedef doğrultusunda tüm vakıf üniversiteleri çalışanlarını dayanışma içerisinde olamaya ve bizlere ilişkiye geçmeye davet ediyoruz" dedi. Eyleme, Limter-İş Sendikası, Eğitim-Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi, Alman Sendikalar Birliği destek verdi.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.