Header Ads

Independent: Türkiye'de Öğrenciler İlaç Araştırmalarında Kobay Olarak Kullanılıyor

ABD'deki ilaç devlerinin 2007-2010 yılları arasında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkede binlerce insanı kobay olarak kullandığı ortaya çıktı.

İngiliz Independent gazetesinde dün yayımlanan haberde, sadece Türkiye'de dört yıl içerisinde 716 klinik deney yapıldığı ve bu deneylerde de, özellikle öğrencilerin kobay olarak kullanıldığı 893 araştırmanın gerçekleştirildiği iddia edildi. Haberin ardından Türkiye'deki kobay sorunu bir kez daha gündeme oturdu.

ÖĞRENCİLER KOBAY OLDU

Ege Üniversitesi ARGEFAR İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi Araştırma Kliniği'nde, ilaçların geliştirme ve araştırılmasında kobaylık yapan birçok öğrenci bulunuyor.

Sosyoloji Bölümü öğrencisi G.Y., 2 kez kobaylık yaptığını, karşılığında 300 lira aldığını söyledi, "İlaç denekliği diğer adıyla kobaylık Ege Üniversitesi'nde çok bilinen bir şey ama aleni yapılmıyor. Genellikle arkadaşlarınızdan duyuyorsunuz böyle bir şey olduğunu. Ben de bir arkadaşım vesilesiyle haberdar oldum. Ailemle yaşıyor olmama rağmen mecbur kaldım deneklik yapmaya. İş başına göre aldığınız para 200 ile 300 lira arasında değişiyor. Birçok öğrenci para kazanmak için gitmek zorunda kalıyor" dedi.

SORUMLULUK ALMAMAK İÇİN SÖZLEŞME İMZALATILIYOR

G.Y., deney öncesinde her türlü yan etki karşısında sorumluluğun kendisine ait olduğunu belirten bir sözleşmenin de imzalatıldığını ifade ederek, "Yan etkilerin olma riski her zaman var. Teste başlamadan önce sorumluluğun size ait olduğu yönünde bir sözleşme imzalatıyorlar. 1 hafta sonunda da doktorunuzdan ya da hemşireden zarf içinde paranızı alıyorsunuz" diye konuştu.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.