Header Ads

Uğur Kantar Davası Başladı: Davanın Sivil Mahkemede Görülmesi Talebi İkinci Duruşmada Görüşülecek

Kıbrıs'ta askerliğini yaparak "disko" olarak adlandırılan disiplin koğuşundaki işkenceler sonucu yaşamını yitiren Uğur Kantar davası bugün görüldü.

İlk duruşmada Kantar ailesinin avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Bülent Teoman Özkan, sorguların alınmaması, tanık ve şikayetçilerin dinlenmemesini talep etti. Girne Askeri Mahkemesi avukatların talebini kabul etti.

Avukatların, işkencenin askeri bir suç değil, insanlık suçu olması nedeniyle davanın sivil mahkemeye gönderilmesi talebi ise 16 Aralık'ta yapılacak ikinci duruşmada değerlendirilecek.

Duruşmada bulunan Baba Aydın Kantar, oğluna bunu yapanların hesabını vermesi gerektiğini belirterek, suçluların sivil mahkeme tarafından yargılanmasını istedi.

Baba Kantar şöyle dedi: "Üstüne basa basa söylüyorum. Bu bir insanlık suçudur. Bu işkenceyle adam öldürme suçudur. Suçluların sivil mahkemece yargılanmalarını talep ediyoruz. Bütün büyüklerimizden ve bütün yetkililerden ellerini vicdanlarına koysunlar. Herkesin çocuğu olabilirdi. Uğur feda oldu ve gitti. Ama diğer askerlere örnek olsun. Uğur'la birlikte birçok asker içeride işkence gördü. Bir askerin ne suçu olabilir. Biz de askerlik yaptık. Bu kadar zulümle bir hafta su vermemekle, banyoya götürülüp üzerine su dökülüp copla dövülmeyle cezalandırılabilir. Çocuğumuzu Kıbrıs'ın 60 derecelik sıcağında elleri kelepçeyle güneşin karşısına dikebilirler. Ben aklımı zor koruyorum. Biz adalete güveniyoruz. Bunu yapanların suçunu çekmesini istiyoruz. Gençler askere gitmek için can atıyordu. Ama böyle bir olayı görünce ve böyle işkencelere seyirci olunca her şey tersine dönüyor. Oğlum, keşke bir kurşunla öldürülseydi de işkenceyle öldürülmeseydi. Biz oğlumuzu sağlam verdik, sağlam almamız gerekirken işkence ile ölüsünü alıyoruz. Uğur'a bir hafta boyunca su verilmemiş, işkence taşında elleri ve kolları bağlanarak işkence yapılmış. Haşlanmış su ile çocuğumu haşlamışlar. Bunu hangi vicdan sahibi yapabilir. Uğur'a keçe giydirip o güneşin sıcaklığında elleri kelepçelenerek bekletilmiş. Bu askerlik suçu değildir. Bu insanlık suçudur. Suçluların sivil mahkemece yargılanmasını istiyoruz. Hükümetimiz ve yargımızdan en sağlıklı kararı bekliyoruz."

haber: etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.