Header Ads

Barış İçin Sanat Girişimi: Terörist Sanatçı Aramaktan Vazgeçin

Barış İçin Sanat Girişimi'nin de içinde bulunduğu sanatçı ve aydınlar, İçişleri Bakanı'nın sanatçılarla ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin Maya Sahnesi'nde basın toplantısı düzenledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yaptığı konuşmada, kendileri gibi düşünmeyenleri 'terörist' olarak nitelendirdiğini ifade eden sanatçılar, bu açıklamalara karşı sessiz kalmayacaklarını, örgütlü hareket edeceklerini ifade etti.

Sanatçılar adına ortak açıklamayı okuyan Kardeş Türküler Grubu üyesi Fehmiye Çelik, İçişleri Bakanı'nın açıklamalarının birçok çevrede 'gaf' olarak nitelendirilmesine karşın sanatçılar olarak bu yaklaşımın gayet ciddi, planlı ve hesaplı olduğunu düşündüklerini ifade etti.

SUÇ ALETLERİ: SAHNE, PERDE, BENDİR, TUVAL...

İçişleri bakanını kendilerinin arka bahçe olarak tanımladığını hatırlatan Çelik, "Halbuki bizler bahçe değiliz. Arka bahçe hiç değiliz. Bizler, barış çizen, barış yazan, barış oynayan, barış söyleyenleriz. Demokrasiden, özgürlükten, adaletten, kimsenin bir diğerinin hamisi, abisi olmadığı bir kardeşlikten yana olanlarız. Savaşa, savaş kışkırtıcılarına karşı barış iklimini daim kılmaya çalışanlarız. Çatışmaları sona erdirmek, çocukların ölmesini, daha fazla kan akmasını engellemek isteyenleriz. Savaşla, savaş politikası ve savaş diliyle tüm toplumun çok önemli şeyler kaybedeceğini bilenleriz. Bu yüzden nefret kokan, nefret yayan her adımı, gelişmeyi, açıklamayı eleştirenleriz" şeklinde konuştu.

HİTLER'İ HATIRLATTI

İlk sözü alan Beral Madra, Türkiye'nin özellikle de İstanbul'un uluslararası çevrelerde sanatçılar bakımından özgür bir ortam olarak tanındığını ve bu sebeple gerçek tabloyu uluslararası kamuoyuna yaymak gerektiğini belirtti. Madra, İçişleri Bakanı'nın açıklamalarının 1938'de Hitler'in modern sanatı yok etmek için sarf ettiği sözlerden çok farklı olmadığını söyledi.

'MESELE NÖBETLEŞE KANAT ÇIRPMA MESELESİDİR'

Sanatçıların başına gelenlere ilişkin uzun uzadıya tasfirler yapılabileceğini, asıl olanın bu soruya nasıl yanıt verileceği olduğunu ifade eden Sezai Sarıoğlu da, "Çok basit, odaklanıp örgütlenmek. Bu bir doğa bilgisidir, yaban ördekleri bile zemheride donmamak için nöbetleşe kanat çırparlar. Bu çok basit bir yanyana gelme, nöbetleşe kanat çırpma meselesidir" dedi.

Yusuf Çetin de toplumsal muhalefetin yanında olanların sürekli olarak böyle dietler ödediğini belirterek, buna karşı örgütlenmenin önemli olduğunu söyledi.

Pınar Sağ ise, bu tarz saldırıların bu topraklarda ilk olmadığını, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Ahmet Kaya'nın ölümü gibi örnekler yaşandığını hatırlattı.

Yapılan basın toplantısına, Kardeş Türküler, İlkay Akkaya, Koray Çalışkan, Birol Topaloğlu, Tülin Özen, Züleyha, MKM Dans Topluluğu, Metin Kahraman, Jülide Kural, Yasemin Göksu, Sezai Sarıoğlu, Pınar Sağ, Tolga Sağ gibi birçok sanatçı katıldı.

haber: etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.