Header Ads

İçişleri Bakanlığı'ndan İtiraf: Ayhan ve Ali Efeoğlu Bizim Yüzümüzden Öldürüldü ve İstanbul'a Gömüldü

Gözaltında kaybedilen Efeoğlu kardeşlerin ailesinin açtığı tazminat davasında İçişleri Bakanlığı'ndan gelen yanıt itiraf niteliğinde. Bakanlık, Ayhan ve Ali Efeoğlu'nun öldürüldüğünü kabul etti ve bu durum için "İdarenin eylem ve işlemlerinden kaynaklanmıştır" dedi. Bakanlığa göre, iki kardeşin mezar yerleri de İstanbul'da.

AİLE TAZMİNAT DAVASI AÇMIŞTI

Efeoğlu kardeşlerin annesi Feriye Efeoğlu ve babası Osman Efeoğlu, avukatları İHD Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Yağcı aracılığıyla İçişleri Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmıştı. Bursa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, Efeoğlu kardeşlerin gözaltında kaybedildiği belirtilerek, gözaltında kaybetmenin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde "insanlığa karşı işlenen suç" kategorisinde tanımlandığına dikkat çekilmişti. Aile, bakanlıktan 800 bini manevi olmak üzere 820 bin lira tazminat istemişti.

KAYBETME İDARENİN İŞLEMİ

İçişleri Bakanlığı, ailenin başvurusunun ardından Bursa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne iki dilekçe gönderdi. Dilekçelerde Efeoğlu kardeşlerin akıbeti ile ilgili dikkat çekici iki bilgi yer alıyor.

Buna göre, Bakanlık her iki dilekçesinde, "...dava konusu olay, idarenin eylem ve işlemlerinden kaynaklanmaktadır" dedi. Dava konusu olay ise, iki üniversite öğrencisinin gözaltında kaybedilmesi. Bu durumda İçişleri Bakanlığı, iki kardeşin zorla kaybedilmesini kabul etmiş oldu.

İçişleri Bakanlığı ayrıca, Bursa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yetki itirazında bulunurken, "kayıp olduğu iddia edilen kişilerin kabirlerinin İstanbul'da olması"nı itiraz nedeni olarak ileri sürdü. Bakanlık bu ifadesiyle de Ayhan ve Ali Efeoğlu kardeşlerin öldürüldüklerini ve İstanbul'da gömüldüklerini itiraf etti.

'BAKANLIK MEZARLARI GÖSTERSİN'

Ailenin avukatı Mustafa Yağcı, Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak, davanın kabulu talebini tekrarladı. İçişleri Bakanlığı'nın verdiği yanıtları hatırlatan Yağcı, "Davalı, zorla kaybedilip, öldürülüp, gömülen Ayhan ve Ali Efeoğlu kardeşlerin mezarlarını göstermelidir. Bu ikrar ile de Ayhan ve Ali Efeoğlu kardeşlerin öldürüldükleri anlaşılmaktadır" dedi.

AYHAN ÇARKIN DA İTİRAF ETMİŞTİ

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Ayhan Efeoğlu, 6 Ekim 1992 tarihinde, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Ali Efeoğlu 5 Ocak 1994 tarihinde gözaltına alındılar. İki kardeşten bir daha haber alınamadı. Son olarak özel harekat polisi Ayhan Çarkın, Ayhan Efeoğlu'nu bizzat kendisinin gömdüğünü itiraf etmişti. Çarkın, şöyle konuşmuştu: "Cumartesi Anneleri 16 yıl önce kaybolan çocuklarını arıyor. Ölüsünü veya dirisini görmek istiyorlar. Bunlardan Ayhan Efeoğlu'nu bizzat ellerimle gömdüm. Bana şu bombayı imha et diye paket verdiler. Götürdüm içerisinden insan çıktı. Bu şahsın Ayhan Efeoğlu olduğunu öğrendim. Domuzbağı ile bağlanmış bir vaziyetteydi. Onun cesedinin bulunduğu yeri de gösterebilirim."

haber: ETHA

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.