Header Ads

KCK Davasının 31. Duruşması Yapıldı. Avukatlar: Bilinmeyen Dilin Adını Koyalım

104'ü tutuklu 152 kişinin yargılandığı KCK davasının 31. duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada tutuksuz sanık Veysel Yıldırım ile ilgili iddialar okundu. "Mercek" kod adlı gizli tanığın iddialarına göre Yıldırım'ın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde çalıştığı, Sarmaşık Derneği aracılığıyla "Örgüte yardım ettiği" ve işverenlerden para topladığı, yine aynı iddiaya ilişkin emniyete bir ihbar mailinin gönderildiği ve mailde "Bulunduğu kurumu kullanarak örgüte yardımda bulunuyor. Yaptıkları kanıma dokunuyor işlem yapın" denildiği ileri sürüldü. Yıldırım'ın telefon dinlemelerinde de örgütsel görüşme yaptığı iddia edildi.

İddialara Kürtçe'nin Zazaki lehçesinde cevap veren Yıldırım'ın mikrofonu kapatıldı. Zazaki tutanaklara "Bilinmeyen bir dil" olarak geçti. Bunun üzerine söz alan Av. Feride Laçin, mahkeme başkanına "Bilinmeyen bir dil diyorsunuz. Hangi dilde konuştuğunun tespit edilmesini talep ediyoruz" dedi. Mahkeme başkanı da bunun üzerine "O zaman Türkçe dışında bir dil konuştu diyelim" dedi. "Bilinmeyen bir dil"in tespit edilmesinde ısrar eden Laçin, "Hayır adını koyalım" diyerek karşılık verdi.

Av. Meral Danış Beştaş, "Sarmaşık Derneği, yardıma muhtaç olan açlık sınırı atındaki kişilerle ilgili ciddi araştırmalar yapıp daha sonra yardımda bulunuyor. Bu nedenle iddianamenin polisler tarafından hazırlandığını bir kez daha yeniliyoruz. İnternete girerek örgütsel dokümanları okuyarak kendini geliştirdiği iddia ediliyor. Böyle bir iddia olabilir mi? O zaman kimse internete girmesin" dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı M. Emin Aktar da iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. İçişleri Bakanlığı'nın Sarmaşık Derneği ile ilgili "Bu kadar şeffaf çalışan başka bir kurum görmedik" şeklinde verilen raporu hatırlatan Aktar, "Fakat buna rağmen Sarmaşık Derneği'nin 'örgüte yardım ediyor' diye yargılanıyor olması utanç vericidir. İnsan olarak bizi incitmiştir" dedi. Aktar, Kürt toplumunun potansiyel suçlu olarak görüldüğünü, korkutulduğunu ve korkutmak isteyenlerin korktukları için korkuttuğunu söyledi.

Ardından tutuklu sanık Veysi Akar ile ilgili iddialar okundu. "X" kod isimli gizli tanığın iddialarına Kürtçe yanıt veren Akar'ın da mikrofonu mahkeme başkanı tarafından kapatıldı. Telefon tapelerinin birinde aracı bozulduğu için arkadaşını arayarak çekici istemesinin de iddianamede yer almasına tepki gösteren Akar, Kürtçe konuşarak "KCK bunun neresinde?" diye sordu. Akar, ayrıca bazı telefon tapelerinde "bilinmeyen kişi" olarak belirtilenlerin annesi olduğunu söyledi.

Daha sonra söz alan Av. Feride Laçin, "Suç unsuru olmadığı, son derece hayatın olağan akışına uygun konuşmadır. Hatta bunların okunmasıyla suç işleniyor. Özel hayatın gizliliği ihlal ediliyor" dedi.

haber: ETHA

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.